Kontrollprocesser och mätutrustningar som används vid översyn av motorer och komponenter inom Flygverkstäder.
Efter rengöring kontrolleras alla motorkomponenter med avseende på. skador och mått beroende av bl.a. slitage, korrosion, sprickor och begränsning av drifttid.
Komponenter som är godkända, behövs repareras eller bytas ut förses med ett operationskort som anger den åtgärd som bestämts samt noteras i motorns operationslista.
Oförstörande provningsmetoder
Magnetpulverprovning (MT)
Genom magnetpulverprovning kan man upptäcka dolda ojämnheter i magnetiska material. Metoden används framförallt för sprickundersökningar på härdade föremål, smidda ämnen och axlar.
Penetrantprovning (PT)
Med penetrantprovning kan man upptäcka sprickor som inte syns för blotta ögat. Jämfört med magnetpulverprovning, fungerar penetrantprovning även på material som inte är magnetiska.
Röntgenprovning (RT)
Röntgenprovning är i princip samma metod som används inom sjukvården. Här krävs dock en betydligt starkare strålning för att belysa filmen, vilket innebär höga säkerhetskrav. Denna typ av provning får endast utföras av välutbildade och erfarna tekniker, som på ett säkert sätt kan utvärdera röntgenfilmen för att hitta defekter och håligheter på materialet. Röntgenprovning kan användas på alla material.
Ultraljudsprovning (UT)
Ultraljudsprovning används för feldetektering och utvärdering av olika former samt svetsar och gjutgods. Ultraljudsprovning används enligt EN ISO standards tillämpade inom bl.a. tillverknings- och flygindustrin.
Visuell kontroll (VT)
Av alla provningsmetoderna är visuell kontroll en av de viktigaste. Metoden är inte lika enkel som det låter, här krävs utbildning och ett tränat öga för att veta vad man ska granska och hur. Genom visuell kontroll letar man efter läckor, brister i sammanfogningar, defekter och deformationer etc. Visuell kontroll är en kostnadseffektiv metod som ger ett omedelbart resultat.
Virvelströmsprovning (ET)
Virvelströmsprovning är grundat på magnetiska induktionsprinciper och används för tjockleksmätning, spricksökning, konduktivitetsmätning, materialsortering och skikttjockleksmätning av elektriskt ledande material. Denna metod används ofta vid ytsprickprovning av maskinbearbetade delar, rör, band, plattor och stänger.
Virvelströmsprovning kan upptäcka fel som är täckta av en beläggning eller färg. Därför används metoden för tillståndskontroll av svetsade konstruktioner. Tack vare att resultatet kan registreras på data används metoden inom exempelvis flygindustrin, som ställer höga krav på spårbarhet av provningsresultaten.
Kontrollutrustningar (Kommersiella standardutrustningar)
- Ytjämnhetsmätare
- Profilprojektor, optisk
- Delningsapparat, optisk
- Verktygsmikroskåp
- Gängmätningsinstrument
- Planskiva diabas, 914 x L2L9 x 152 mm
- Elektronisk momentprovare, 0-2800 Nm
- Momenttestare, flera mätområden
- Kalibreringsinstrument för mätbockar
- Elektroniskt kalibrerings instrument för mätklockor
- Röntgenanläggning 160 kV
- Automatisk framkallningsapparat
- Betraktningsskåp
- Densitometer
- Koordinatmätmaskin, 2000 x 1200 x 1000 mm, noggrannhet 0,001 mm.
- Koordinatmätmaskin, 550 x 500 x 450 mm. noggrannhet 0,001 mm
- Rundbord 1000 mm. noggrannhet 0,002 mm.
- Rundbord 610 mm, noggrannhet 0,002 mm.
- Rundbord 0-450 mm, noggrannhet 0,001 mm.
- Precisionsvågar
- Fiberoptik med kallt ljus
- Endoskop
- Elektroniskt längdmätningsinstrument, noggrannhet 0,0001 mm.
- Elektrostatiskt sprutaggregat för penetrant vid sprickindikering.
- UV-lampor.
- Sprutboxar för penetrantprovning.
- Planskiva, diabas 2000 x 1000 mm.
- Skikttjockleksmätare.
- Hårdhetsmätare
- Mikroskåp som används vid oförstörande provning för att söka efter små defekter
- Boroskåp
- Flexibelt fiberoptiskt instrument
- Halvautomatisk penetrantlinje
- Ultraljudsmätare för tjocklek.