SUAV Falken

SUAV 02 Falken

Visas på Robotmuseet

Det ultralätta spaningsflygplanet SUAV Falken gav Försvarsmaktens soldater i Afghanistan ett vakande öga uppe i luften. Data från planets kameror gav värdefull och potentiellt livsviktig information till medarbetarna på marken.

Överblick över slagfältet har sedan urminnes tid varit varje befälhavares dröm, och försök har gjorts med allt i från fåglar och flygande drakar till luftballonger, både bemannade och obemannade.

Tidigare använde Försvarsmakten SUAV-systemet Falken – ett litet flygplan som bara väger fem kilo och tar 15 minuter att få upp i luften. SUAV är den engelska benämningen på flygplanstypen och betyder small unmanned aerial vehicle, eller ”liten obemannad luftfarkost”. Just Falken heter Skylark I på engelska och har utvecklats av det israeliska företaget Elbit.

Hela Falken-systemet ryms i en stor resväska och kan skötas av två personer. Den startas antingen genom att slungas iväg med gummirep eller kastas för hand. Väl uppe i luften kan Falken bevaka och söka enligt operatörens önskemål inom en radie av tio kilometer. Bilder och övrig information skickas kontinuerligt ner till operatörens dator på marken.

Försvarsmakten köpte 48 exemplar av Falken och använde den med framgång i insatsen i Afghanistan. Sedan starten 2007 har dock mycket hänt på SUAV-fronten, och det finns i dag efterföljare till Falken som framför allt har större räckvidd och kan användas medan operatörerna är i rörelse.

Text: Försvarsmakten.

Detaljbild
Markdataterminal till Falken. Visas på Robotmuseet

 

 

Copyright 2024 © All rights Reserved. Hemsida Webbdesign Interwebsite Webbyrå