RB98

RB98, Iris-T (Infra-Red Imaging System Tail/Thrust Vector-Controlled) är en jaktrobot som används på JAS39 Gripen. Den är optimerad för att kunna bekämpa mål på mycket korta avstånd från det egna flygplanet. Roboten har därför en förmåga att kunna svänga mycket kraftigt. Med hjälp av ”TVC-styrning” (Thrust Vector Control), det vill säga små fenor i raketmotorns utlopp som riktar motorns dragkraft åt önskat håll, samt vingar på roboten så kan Iris-T göra kraftiga svängar redan vid låga farter vilket i sin tur ger mycket små svängradier.

IRIS-T är tillverkad av Diehl BGT Defence i Tyskland.

Målsökaren är av bildalstrande typ och arbetar i det infraröda området. Tillsammans med avancerad digital bildbehandling så blir den i stort sett helt immun mot de typer av motmedel som finns i dag eller som förutses komma, åtminstone inom den närmaste framtiden.

TVC ger också mycket stor precision i styrningen. I majoriteten av alla skjutfall kommer roboten att ge direktträff i målet, vilket i sin tur ger mycket hög bekämpningssannolikhet. Det innebär också att små mål som t ex UAV och kryssningsrobotar kan bekämpas.

Även om roboten är avsedd för korta avstånd, så är prestanda på långa avstånd också mycket goda.

 Tekniska data

Vikt 87,4 kg
Längd 2936 mm
Spännvidd 447 mm
Motor Krutraket
Räckvidd c:a 25 km
Max hastighet mach 3
Målsökare Infraröd målsökare
Styrsystem TVC-styrning
Verkansdel Anslagsrör och zonrör

Copyright 2024 © All rights Reserved. Hemsida Webbdesign Interwebsite Webbyrå