RB73

Modell visas på Robotmuseet

Utveckling

Allt sedan FMV köpt rättigheterna för RB71 Sky Flash från BAe i England 1978 pågick en utveckling av en aktiv radarmålsökare med Saab Dynamics som huvudkontraktor och BAe som underleverantör.

Under 1984 förnyade FMV studierna av den aktiva målsökardesignen, RB71A, eller Sky Flash 90 som den också kallades, men också utveckling av en helt ny vinglös ramjet motor driven variant RB73 startade.

Ett MoU (Memorandum of Understanding) tecknades med BAe för samarbete i utvecklingen av RB73. Även en variant med vingar för längre räckvidd och datalink RB73 D studerades.

På grund av neddragningar i FMV medel tvingades RB73 projekten att avslutas 1987.

1988 tog BAe Dynamics och Thomson-CSF beslutet att tillsammans bekosta utveckling av en Aktiv Sky Flash (ASF). Denna robot skulle inkludera en Thomson-CSF målsökare och en ny stridsdel utvecklad av tyska LFK. En målsökarprototyp var färdig 1990 och flygburna prov startade 1991.

Saab Dynamics fortsatte, med egna medel, förfina designen av RB73 och nya kontakter togs med BAe för att möta de krav som uppstått för beväpning av RAF’s Eurofighters.

Då Eurofighters var drivande för robotutveckling tog BAe aktiv ledning av programen.

ASF lades ned 1992 för att ersättas av ett nytt vinglöst koncept benämnt S225X (namnet kom av den interna postkoden för BAe projektledare i Stevenage). Första presentation av S225X skedde vid Farnborough Air Show 1992. GEC-Marconi Dynamics och Alenia Defence anslöt till programmet under 1993. Under 1994 presenterades en ramjetmotorvariant benämnd S225XR för att möta UK krav på framtida medium-räckvidd air-to-air robot för Eurofighter. Denna Europeiska grupp med nya MBDA (Matra Defence och BAe Dynamics) ihop med GEC-Marconi, Alenia Defence och Saab Bofors Dynamics blev tillsammans med LFK och Bayern Chemie från Tyskland de som gav många offerter till myndigheter under slutet av 90-talet och början av 2000-talet innan de så småningom vann kontrakt med sin nya Meteor robot.

 Tekniska data RB73

Längd 3,8 m
Diameter 0,20 m
Drivmotor Volvo Aero  Ramjet
Hastighet Mach 4-6

Copyright 2025 © All rights Reserved. Hemsida Webbdesign Interwebsite Webbyrå